Vergi incelemesi Vergi Usul Kanununda tanımlanmamıştır.
Kanunun 134 üncü maddesinde vergi incelemesinin amacının, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamak olduğu belirtilmiştir.
Vergi İncelemesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde vergi incelemesi tanımına yer verilmiştir. Yönetmeliğe göre vergi incelemesi; İnceleme yapmaya yetkili olanlar tarafından, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla yapılan faaliyet olarak tanımlanmıştır. Aynı tanıma Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde de yer verilmiştir.
Vergi incelemesiyle, defter, hesap, kayıt ve belgeler ile gerekli görüldüğü takdirde karşıt araştırma, inceleme ya da muhasebe dışı envanter işlemlerinden elde edilecek sonuçlara göre, mükellefin ödediği veya ödemesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılarak bunun sağlamak amacıyla gerekli tespitlerin yapılması amaçlanmaktadır.
Vergi incelemesi sonunda düzenlenen vergi inceleme raporları, niteliği itibariyle, vergi idaresinin tarhiyat işlemlerine dayanak teşkil eder. Nihai ve icrası kekin bir işlem olmadığı için, istisnai durumlar dışında, dava konusu yapılamaz. Vergi idaresi tarafından vergi inceleme raporunda yer alan tespitlere göre tarhiyat yapılıp mükellefe tebliğinden itibaren, mükellef tarafından yapılan tarhiyat işlemine karşı vergi davası açılabilir.
30.08.2017
Kategoriler:VERGİ İNCELEMESİ
1 reply »