Kararın Özeti:
Vergi incelemesinin amacına uygun olarak ve gerçek durumun ortaya çıkarılması amacıyla düzenlenmesi gereken inceleme raporunun, belirtilen usul ve esaslara uygun olmaması halinde, eksik incelemeye dayanılarak yapılan tarhiyatta isabet bulunmadığı hk. Danıştay 4. D. 15.11.2006 tarih E:2006/2249 ve K:2006/2202
Kararın Hüküm Kısmı:
“…
Türk Vergi Hukuku maddi ve somut delillere dayalı böylece vergi adaletini sağlamayı amaçlayan kuralları içermektedir. Bu nedenle vergilemeye ilişkin kurallar, varsayım veya kanaate dayalı vergi adaletini tesis yönünden gerçeğe aykırı tespitlere dayanan vergileme yapılmasını önlemeye yönelik olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle gerçek durumun vergilemeye esas alınacağı ve öncelemenin de bu amaca yönelik olmasının gerekeceği öngörülmüştür.
…
İnceleme elemanınca tarhiyata dayanak alınan tespitler davacı ile ilgili olmayıp, davacının mal aldığı şirketle ilgilidir. Vergilendirme açısından yapılacak incelemede yükümlüler hakkında yapılan inceleme ile birlikte yükümlülerin ilişkide bulundukları alt yada üst firmalar ya da kişiler hakkındaki tespitler de incelemeye esas alınabilir ise de; bu incelemenin vergi doğuran olayla ilgisinin tabii ve açık olması gerekmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi, incelemenin amacı, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek ve sağlamaktır. İncelenen olayda, davacıya mal satan ve fatura düzenleyen şirket hakkında tespitler, davacının indirim konusu yaptığı katma değer vergisinin beyan edilip edilmediği ya da bu vergilerin sorumlusu tarafından hazineye ödenip ödenmediğine yönelik olmayıp faturaları düzenleyen şirket hakkında ve yalnızca bu şirket açısından birtakım sonuçlar doğurabilecek tespitlerdir. İnceleme elemanınca eleştirilen, şirketin vergisel yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmemesi ya da bu şirketin mal aldığı kişiler hakkında içeriği itibariyle yanıltıcı mahiyette fatura düzenlemekten rapor bulunması hususları şirket açısından dikkate alınması gereken durumlardır.
Yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda inceleme elemanınca vergi incelemesinin amacına da uygun olarak ve gerçek durumun ortaya çıkarılması amacıyla, içeriği itibariyle yanıltıcı olduğu sonucuna varılan tutarları düzenleyerek veren şirket hakkında düzenlenen raporlar üzerine idarece ne gibi işlemler yapıldığı bu raporlara dayalı olarak tarhiyat yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise sonucunun ne olduğu bu raporlarla ilgili yargı kararlarının bulunup bulunmadığı anılan şirketin davacıya fatura düzenlediği dönemlerde katma değer vergisi beyannamelerini verip vermediği hususlarında bir araştırma yapılmamıştır. Bu durumda tarhiyata esas alınan inceleme raporu, belirtilen usul ve esaslara uygun olmadığından, eksik incelemeye dayanılarak yapılan tarhiyatta ve bu tarhiyata karşı açılan davayı reddeden mahkeme kararında isabet görülmemiştir.”
vergidanismanlik.net
19.10.2017
Kategoriler:VERGİ İNCELEMESİ