Ödeme Emri Nedir?
Ödeme emri, vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için düzenlenir. Kamu borcunu
vadesinde ödemeyenler adına vergi dairesince düzenlenen ödeme emri, borçlulara borçlarını ödemeleri veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmaları konusunda yapılan bir bildirimdir.
Ödeme Emri Niçin Önemli?
Ancak ödeme emrinin düzenlenmesi ile vergi dairesi aynı zamanda kamu alacağının tahsili için cebri tahsilat işlemlerine de başlamış sayılır. Borçlulara 7 gün (7061 sayılı Kanunla yapılan değişiklik 01.01.2018 tarihinden itibaren 15 gün) içinde borçlarını ödemelerini veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmalarını bildirmek için “ödeme emri” düzenlenir ve tebliğ edilir.
Kamu alacakları için etkili takip açısından en önemli adım ödeme emrinin tebliğidir. Bu tebliğ işlemine karşı gerekli itirazlar süresinde yapılmazsa borçlu açısından ağır maliyetler söz konusu olabilir.
Ödeme Emrine Hangi Durumlarda ve Nedenlerle, Nasıl İtiraz Edilir? Ödeme Emrine İtiraz Süresi Nedir?
Hangi nedenlerle ödeme emrine itiraz nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
Ödeme emrini alan borçlu;
• Böyle bir borcunun olmadığı,
• Borcunu kısmen ödediği,
• Borcun zamanaşımına uğradığı, iddiasıyla
dava açılabiler.
Ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür (7061 sayılı Kanunla yapılan değişiklik 01.01.2018 tarihinden itibaren 15 gün) .
Ödeme emrine karşı nerede dava açılır? Ödeme emrine karşı yetkili vergi mahkemesinde dava açılması gerekir.
Ödeme Emrine İtiraz Dava Dilekçesi Örneği
Ödeme emrine karşı tebliğ tarihinden itibaren 7 gün (7061 sayılı Kanunla yapılan değişiklik 01.01.2018 tarihinden itibaren 15 gün) içinde vergi mahkemesi nezdinde açılacak, “Ödeme Emrine İtiraz Dava Dilekçe Örneği” aşağıda sunulmuştur:
ÖDEME EMRİNE İTİRAZ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ. (Word formatında)
ÖDEME EMRİNE İTİRAZ DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ. (PDF formatında)
Ödeme Emri Dilekçe Örneği:
Ödeme Emrine Karşı Borcun Bir Kısmı İçin Dava Açılabilir mi?
Ödeme emrini alan kişi, ödeme emrine karşı kısmi dava açabilir mi? Evet, Borcun bir kısmına da dava açılabilir. Ancak dava dilekçesinde dava açılacak kısmın türü ve miktarının açıkça gösterilmesi gerekir. Dava dilekçesinde dava açılan vergi veya cezanın türü ve miktarının açıkça belirtilmemesi halinde dava açılmamış sayılır.
Dava Açılması Borcun Takibini Durdurur mu?
Dava açan borçlu hakkında takip işlemleri, davayı gören vergi mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece devam eder.
Dava açan borçlunun tamamen veya kısmen haksız çıkması durumunda ne olur?
Açmış olduğu davada tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, haksız çıkılan borç tutarı kadar olan kamu alacağı % 10 zamla tahsil edilir.
Mevlüt Dilaver, SMMM
08.11.2017
Yazarın izni olmaksızın aynen yayımlanamaz. Kaynak ve yazar adına yer verilerek alıntı yapılabilir.
Kategoriler:ÖDEME EMRİ