İkmalen Tarhiyat
Ek ya da tamamlayıcı vergi tarhı olarak da adlandırılan ikmalen tarhiyat, beyan usulünde belli bir vergi tarhiyatından sonra ortaya çıkan ve idarece saptanan matrah farkı için yapılan bir vergilendirmedir.
Vergi Usul Kanununa göre “İkmalen vergi tarhı, her ne şekilde olursa olsun bir vergi tarh edildikten sonra bu vergiye müteallik olarak meydana çıkan ve defler, kayıt ve belgelere veya kanunî ölçülere dayanılarak miktarı tesbit olunan bir matrah veya matrah farkı üzerinden alınacak verginin tarh edilmesidir” (m. 29). İkmalen vergi tarhı için gerekli iki koşul madde metninden çıkartılabilir. Buna göre ikmalen vergi tarhına gidilebilmesi için
a) Daha önceden bir vergi tarh edilmiş olması,
b) ek tarhiyatta matrah ya da matrah farkının defter kayıt ve belgeler gibi maddî delillere ya da kanunî ölçülere göre saptanması
gerekir.
Örneğin mükellef beyan dönemi içinde beyannamesini vermiş ancak defter, kayıt ve belgelerinde yapılan inceleme sonucunda gelirini eksik gösterdiği anlaşılmışsa bu maddî delillerden ortaya çıkan matrah farkı üzerinden ek vergi tarh edilecektir. İkmalen vergi tarhının yanı sıra vergi cezalarına ilişkin hükümler de ayrıca uygulanacaktır.
İkmalen tarhiyatı ihbarname ile mükellefe bildirilir (VUK.m. 34). Mükellefin dava hakkını kullanıp kullanmamasına ya da açılan davanın sonucuna göre tarh işlemi tahakkuk eder, kesinleşir ya da iptal edilir (terkin edilir).
Kategoriler:VERGİ USUL