Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesi uyarınca fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.
Faturada bulunması gerekli asgari bilgiler VUK 230 uncu maddede sıralanmıştır. Buna göre, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarasının da faturada yer alması zorunludur. Peki, müşteriye ilişkin bu bilgilerin doğruluğundan kim sorumludur?
VUK’un 231 inci maddesi uyarınca, VUK 232 nci maddesinin birinci fıkrasına göre fatura düzenlemek zorunda olanlar, müşterinin adı ve soyadı ile bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarasının doğruluğundan sorumludur. Bu sorumluluğun bir gereği olarak, fatura düzenleyenin istemesi halinde müşteri kimliğini ve vergi dairesi hesap numarasını gösterir belgeyi ibraz etmek zorundadır.
Nihai tüketici için düzenlenen faturalarda yukarıdaki sorumluluk söz konusu değildir. Aynı şekilde, Ba-Bs bildirim sınırlarını aşmayan faturalarda nihai tüketicilerin TC Kimlik numarasına faturada yer verme zorunluluğu da bulunmamaktadır.
23.07.2019
vergidanismanlik.net
(Ancak bu sorumluluk, aynı maddenin 2 nci fıkrasının uygulandığı halleri kapsamaz.) Fatura
Kategoriler:VERGİ USUL