KATMA DEĞER VERGİSİ

Hasılat Paylaşımı Yöntemi ile İnşaat Sözleşmesi Kapsamında İnşaat İşinde KDV Uygulaması

Hasılat Paylaşımı Yöntemi ile İnşaat Nedir?

Hasılat paylaşımı yöntemi ile inşaat; arsa karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında yapılan inşaatın özellikli bir türüdür. Arsa karşılığında doğrudan belli sayıda daire almak yerine bağımsız bölümlerin satışından elde edilen hasılatın belli bir yüzdesi alınmaktadır. Müteahhit arsaların satışı üzerine satış bedellerinin sözleşmede öngörülen yüzdesini arsa sahibine borçlanmaktadır.

Hasılat paylaşımı yöntemi ile inşaatta müteahhit arsa temin için finans arayışına girmemektedir. Arsa sahibi de, belli bağımsız bölümleri almak üzere tüm bağımsız bölümlerin satışı üzerinden belli oranda pay almaktadır.

Hasılat Paylaşımı Yöntemi ile İnşaat İşinde KDV Uygulaması

08.08.2011 tarihli 60 Sayılı KDV Sirkülerinin 1.8.2 bölümünde hasılat paylaşımı şeklindeki sözleşmelere ile bu sözleşmeler kapsamında yapılan işlemlerin KDV karşısındaki durumuna açıklık getirilmiştir.

Söz konusu sirkülerde; uygulamada “hasılat paylaşımı”, “gelir paylaşımı” vb. şekillerde düzenlenen sözleşmeler uyarınca yapılan işlerde, inşa edilen bağımsız birimler yerine bunların hasılatının paylaşılmakta olduğu belirtilerek bu tür sözleşmeler gereğince yapılan işlerin “arsa karşılığı inşaat” olarak değerlendirilmesi gerektiği açıklamasına yer verilmiştir. Dolayısıyla, Vergi İdaresinin hasılat paylaşımı inşaat sözleşmesine dayalı inşaat işlerine yaklaşımı, bu işlerin arsa karşılığı inşaat olduğu şeklindedir.

Arsa karşılığı hasılat paylaşımı ile inşa edilen bağımsız bölümlerin üçüncü şahıslara satışında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte sadece müteahhit tarafından üçüncü şahıslara fatura düzenlenecek, faturada gösterilen toplam bedel üzerinden bağımsız birimin niteliğine göre % 1 veya % 18 oranında KDV hesaplanarak beyan edilecektir.

Arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi nedeniyle ticari kazanç üzerinden vergilendirilen bir gerçek kişi olması halinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarih itibariyle hasılattan kendisine kalan pay için müteahhide arsa satış faturası düzenleyecek, fatura bedeli üzerinden genel esaslara göre KDV hesaplayarak beyan edecektir.

İnşaat işleri nedeniyle indirimli KDV iadesi işlemlerinde, hasılat paylaşımı kapsamında arsa sahibine ödenen hasılatlar ilgili inşaattaki bağımsız bölümlerin arsa maliyeti olarak değerlendirilecektir. Söz konusu arsa maliyeti nedeniyle yüklenilen KDV olarak dikkate alınacaktır.

KDV Ne Zaman Doğar?

KDV açısından vergiyi doğuran olay hasılat paylaşımı sözleşmelerinden üç şekilde karşımıza çıkmaktadır. KDV açısından, konutların inşaatı devam ettiği sürece vergiyi doğuran olay meydana gelmeyeceğinden KDV hesaplanmayacaktır. Ancak;

– Konutlar tamamlanmadan önce kat mülkiyetine geçilmiş ise, mülkiyet devri tapuda tescil suretiyle gerçekleştiğinden, tapuya tescil anında,

– Konutların fiilen kullanılması durumunda, fiilen kullanımın başladığı tarihte,

– Tapuya tescil veya fiili kullanımdan önce herhangi bir tarihte fatura veya benzeri bir belge düzenlenmesi halinde belgede yazılan tutarla sınırlı kalmak suretiyle belgenin düzenlendiği tarihte,

vergiyi doğuran olay doğacak olup bu tarihte KDV hesaplanmalıdır.

09.12.2019

vergidanismanlik.net

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s